Purmerend

Purmerend valt onder de gemeente Waterland en ligt in de Provincie Noord-Holland. Het is een groeiende stad en zeker geen slaapstad meer te noemen met het gezellige uitgaansgebied op en rondom de Koemarkt in het centrum (’t stadje). In 1410 kreeg Purmerend stadsrechten en de Kaasmarkt is het oudste punt van Purmerend. De nieuwste wijk is Kopwest, deze wijk staat bekend om de vele zelfbouwwoningen en de gevarieerde architectuur. Kopwest ligt op loopafstand van het centrum van Purmerend. Purmerend telt ca 82000 inwoners en is sterk groeiende. Veel mensen uit Amsterdam verhuizen naar deze stad. De verbinding met Amsterdam is goed. Er zijn veel buslijnen die zeer regelmatig rijden en de Noord/Zuidlijn heeft de verbinding met andere wijken van Amsterdam nog sneller gemaakt. Purmerend telt 3 treinstations; Weidevenne, Centrum en Overwhere. Via de A7, A8, A10 is Amsterdam met de auto snel te bereiken. Tijdens de spits mag er gebruikt worden gemaakt van de vluchtstrook, waardoor de files sterk zijn verminderd. Het Purmerender Bos is een heerlijk natuurgebied om te wandelen of te joggen. Naast het centrum van Purmerend hebben alle wijken zo zijn eigen charmes.

De Purmer- Noord staat bekend om de vele eengezinswoningen uit de jaren 80, winkelcentrum ’t Gildeplein met elke vrijdag de gezellige markt en het Leeghwaterpark met het tropische zwembad. De baanstee is het industriegebied van de Purmer-Noord.

De Purmer-Zuid is een jongere wijk (jaren 90) met meer 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen, maar ook eengezinswoningen en appartementen. Winkelcentrum Meerland en het Purmerender bos liggen centraal.

De Gors is een groen- en waterrijke wijk met veel eengezinswoningen uit de jaren ‘70/’80. De bioscoop en het treinstation bij het Beatrixplein zijn daar gelokaliseerd.

Overwhere

Deze wijk heeft eengezinswoningen, maar ook veel hoge galerijflats en bungalows. Ze zijn voornamelijk gebouwd in de jaren 60 en inmiddels komt er steeds meer nieuwbouw. De middelbare scholen, Albert Heijn XL, Wormerplein zijn hier te vinden.

Wijdevenne is een vrij nieuwe wijk (vanaf 2000 gebouwd). Kenmerkend voor deze wijk zijn de mooie woonwijken met splitlevel woningen aan het water, vrijstaande villa’s en mooie appartementen. Winkelcentrum Wijdevenne is het middelpunt van deze wijk.

Handige link: www.purmerend.nl