Wonen in Almere!

Almere is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Flevoland, in de polder Zuidelijk Flevoland. De gemeente verwelkomde in oktober 2016 de 200.000ste inwoner en telde op 1 augustus 2020 213.582 inwoners.

Almere grenst aan de landzijde aan de gemeenten Lelystad en Zeewolde. Aan zijn waterkant ligt Almere aan het Gooimeer, IJmeer en Markermeer. De stad ligt, op de dijken na, geheel onder zeeniveau (2 tot 5 meter).

Almere is in de tweede helft van de twintigste eeuw opgezet als tweede grotere stad in de provincie Flevoland. De eerste woningen werden opgeleverd in 1976. Inmiddels is zij Lelystad, de hoofdstad van Flevoland met ruim 79.000 inwoners (2020), in inwonertal ver voorbijgestreefd. Na 25 jaar, in 2001, had Almere al 150.000 inwoners. Anno 2020 is zij qua inwoners de achtste gemeente van het land. In de komende periode zal de stad kunnen groeien tot een aantal van 350.000 inwoners.

Almere Stad

Almere Stad is een stadsdeel van de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 108.605 inwoners (31 juli 2017).

De eerste huizen in Almere Stad werden opgeleverd in 1980. Naast Almere Centrum heeft het stadsdeel nog twee stations, namelijk Almere Parkwijk en Almere Muziekwijk in de gelijknamige wijken. Op 1 april 2006 werd het nieuwe stadscentrum (gedeeltelijk) in gebruik genomen. Het nieuwe winkelgebied zou volledig in 2006 worden opgeleverd, maar door vertragingen vanwege constructiefouten bij onder andere het nieuwe CKV/Bibliotheek vond de opening in 2009 plaats.

Almere Haven

Almere Haven is een stadsdeel binnen de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 22.475 (31 juli 2017) inwoners[1] en ligt aan het Gooimeer. Het is naar oppervlakte gemeten het kleinste stadsdeel van Almere.

Almere Haven is het oudste gedeelte van Almere en is opgezet als bloemkoolwijk. De eerste woningen werden opgeleverd in november 1976, toen de eerste bewoners arriveerden, destijds vooral Amsterdammers. Toen werd Almere Haven nog aan elkaar geschreven, als "Almerehaven". Bij de instelling van de gemeente Almere op 1 januari 1984 werd tevens de naam van dit stadsdeel gewijzigd.

In Almere Haven wordt jaarlijks het landelijk bekende Havenfestival georganiseerd. Ook wordt de laatste jaren de Almeerse Triathlon weer in Almere Haven georganiseerd, nadat het centrum mede vanwege de grootscheepse verbouwingen aldaar, niet meer voldeed.

Het middelpunt van het stadsdeel, bevindt zich aan het Gooimeer. Hier ligt de havenkom met vele restaurantjes, en onder andere een casino en een kleine jachthaven. Het onafgebouwde kasteel Almere bevindt zich in Almere Haven.

Almere Buiten

Almere Buiten is een stadsdeel in de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Het stadsdeel heeft 56.120 inwoners (31 juli 2017). Tussen Almere Buiten en Almere Stad lopen de Lage Vaart en de Tussenring.

Vervoer

Er zijn twee NS-stations: Almere Buiten en Almere Oostvaarders. Hiervandaan vertrekken treinen richting Lelystad, Weesp en Hilversum. Ook onderhoudt Keolis Nederland een stadsdienst in de wijk die de wijk met verschillende andere wijken en NS-stations in Almere verbindt.

Almere Hout

Almere Hout is een stadsdeel in de gemeente Almere in de Nederlandse provincie Flevoland. Almere Hout is sinds 1992 in ontwikkeling en heeft 2.085 inwoners (31 juli 2017). Almere Hout ligt ten zuidoosten van Almere Stad en ligt tussen de A6 en de A27 in en boven de N305. De natuurlijke ligging is tussen het Waterlandse Bos en het open landschap van de polder. Onderdeel van Almere Hout is de villawijk Vogelhorst waarvan momenteel het tweede deel in aanbouw is. Met de bouw van de nieuwe woonwijk Nobelhorst in Almere Hout Noord is begin 2013 gestart. Verder wordt Almere Hout uitgebreid met de in aanbouw zijnde wijk Oosterwold.

In Almere Hout liggen onder andere Stadslandgoed de Kemphaan, Stichting AAP en Golfclub Almeerderhout.

Almere Poort

Almere Poort is een stadsdeel in de gemeente Almere, in de Nederlandse provincie Flevoland. In het najaar van 2005 werd het eerste (bedrijfs)gebouw opgeleverd. Almere Poort heeft zijn naam gekregen omdat het (vooral vanuit Amsterdam gezien) de toegang tot Almere en Flevoland moet worden. Almere Poort was niet gepland vanaf het eerste begin van Almere. Het stadsdeel heeft een eigen station en net als de rest van Almere vrije busbanen.

Het Groenhorst College (vmbo/mbo) opende in het schooljaar 2006/2007 zijn deuren in het nieuwe stadsdeel. Verder werd begonnen met een dependance van O.S.G. De Meergronden genaamd Arte College (vwo, havo, vmbo, lwoo en tweetalig havo/vwo). In Almere Poort is in juni 2007 een topsporthal voor betaald volleybal en basketbal (ten bate van VC Allvo en Almere Pioneers) in gebruik genomen. De slogan van het stadsdeel is Almere Poort Strandstad van de Randstad, vanwege het strand (Almeerderstrand) dat aan de rand van het stadsdeel ligt. Het karakter van Almere Poort wordt grootstedelijker dan de rest van Almere, en er komt meer nadruk te liggen op de combinatie wonen en werken.

De bouw van de eerste woningen begon in 2007. De bedoeling was dat er uiteindelijk in vijf wijken 11.000 woningen zouden worden gebouwd, voor zo'n 30.000 inwoners. In 2008 begon de gemeente met de aanleg van een nieuw park in Almere Poort, het Cascadepark. Medio 2014 werd gestart met de bouw van de eerste van de beoogde 3000 woningen in de wijk Duin.

Handige link: www.almere.nl

Makelaar Almere
Adres Wagnerstraat 36
1323 CM Almere
E-mailadres info@vzmakelaars.nl
Telefoon 06 14166980